PL
PYTAJ
ODPOWIADAJ
ZDOBYWAJ WIEDZĘ
PANEL LOGOWANIA
Zapamiętaj logowanie na 2 tygodnie
Ads:

Jak upiec indyka w piekarniku?

Poprawne zgłoszenie +5 punktów.
avatar
autor: Aiko
Data dodania: 18.01.2012 r.
Kategoria: Bez kategorii
Nie można dodawać odpowiedzi zaraz pod swoją odpowiedzią.
avatar
Gość
Dla odpowiedzi dłuższych niż 100 znaków premia + 2 pkt. 0
Za odpowiedź na to pytanie otrzymasz 10 punktów.
Wpisz link:
Wybierz obrazek:
Lub podaj link do obrazka:
Błędne rozszeżenie pliku lub puste pole formularza!

Aby przeglądać odpowiedzi musisz być zalogowany!

Jeżeli nie posiadasz jeszcze konta na Antwo, możesz zalogować się przez Facebooka

Wszystkie odpowiedzi
Składniki

10−16 PORCJI NA PRZYJĘCIU BOŻONARODZENIOWYM, W INNYM PRZYPADKU 8−10 PORCJI
ok. 6 litrów wody
1 duża lub 2 małe pomarańcze, podzielone na ćwiartki
125g soli kuchennej
3 łyżki czarnego pieprzu
1 bouquet garni (to zestaw ziół do aromatyzowania bulionów i duszonych potraw, zwykle związanych w pęczek. Składa się − w dowolnej kombinacji − np. z natki pietruszki, liści laurowych, tymianku, szałwii, rozmarynu, naci selera )
1 kawałek kory cynamonowej
1 łyżka nasion kminku
4 goździki
2 łyżki jagód ziela angielskiego
4 owoce anyżu gwiazdkowego
2 łyżki ziaren białej gorczycy
200g miałkiego cukru
2 cebule, obrane i pokrojone na ćwiartki
6cm kawałek kłącza imbiru, nieobrany pokrojony na 6 plasterków
4 łyżki syropu klonowego
4 łyżki płynnego miodu
średniej wielkości pęczek natki pietruszki (opcjonalnie, jeśli masz natkę pod ręką)
5 1/2 kg indyk
DO PODLEWANIA:
75g gęsiego smalcu lub masła
3 łyżki syropu klonowego

Sposób przyrządzenia

Wlej wodę do największego garnka, jaki masz, wiadra albo plastikowego pojemnika. Wyciśnij sok z ćwiartek pomarańczy wprost do wody, odrzuć skórki, a następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki, rozpuszczając sól, cukier, syrop i miód w trakcie mieszania.

Usuń sznurek lub siatkę z indyka, wytrząśnij, usuń podroby, jeśli do tej pory nie zostały usunięte, i włóż je do lodówki (lub od razu wstaw na wywar do sosu), natomiast indyka zanurz w marynacie, dodając tyle wody, żeby był całkowicie zanurzony. Postaw w zimnym miejscu, nawet na dworze, na noc lub 1−2 dni przed upieczeniem, pamiętając, by dobrą godzinę wcześniej wyjąć ptaka z zalewy (i wytrzeć mięso do sucha papierowym ręcznikiem). Rozgrzej piekarnik do 200 C.

Roztop gęsi smalec (lub masło) z syropem klonowym na małym ogniu. Nasmaruj indyka taką glazurą przed wstawieniem do pieca i polewaj nią od czasu do czasu w trakcie pieczenia. Piecz 2 1/2 godziny.

Gdy stwierdzisz, że powinien być gotów, nakłuj go czubkiem ostrego noża tam, gdzie korpus łączy się z nogą. Jeśli wypłyną przezroczyste soki, możesz uznać, że czas pieczenia jest właściwy, jeśli zaś ciecz jest różowa, piecz dalej, aż będzie przezroczysta, ewentualnie użyj termometru do mięsa. Wyjmij indyka z piekarnika, owiń folią i odstaw na 20−40 minut albo dłużej, jeśli chcesz.

autor: nefertari

Zgłoś naruszenie!
Data dodania: 08:07:21 20-07-2012 r.
0 plus minus
Poprawne zgłoszenie +5 punktów.
Podobne pytania:
Linki które mogą pomóc ci w opracowaniu tego pytania:
 
Dnia 31.12.2013 - konkurs zakończony. Czy wiesz, że...
Każdego miesiąca Antwo.pl rozdaje 10 nagród pieniężnych dla naszych użytkowników - za to, że jesteście aktywni! Jest to odpowiednio 250, 200, 150, 100, 75 i 50 PLN.

KATEGORIE PYTAŃ
Regulamin | Formularz kontaktowy