PL
PYTAJ
ODPOWIADAJ
ZDOBYWAJ WIEDZĘ
PANEL LOGOWANIA
Zapamiętaj logowanie na 2 tygodnie
Ads:

Jak upiec kaczkę w piekarniku?

Poprawne zgłoszenie +5 punktów.
avatar
autor: berserker
Data dodania: 14.05.2012 r.
Kategoria: Bez kategorii
Nie można dodawać odpowiedzi zaraz pod swoją odpowiedzią.
avatar
Gość
Dla odpowiedzi dłuższych niż 100 znaków premia + 2 pkt. 0
Za odpowiedź na to pytanie otrzymasz 10 punktów.
Wpisz link:
Wybierz obrazek:
Lub podaj link do obrazka:
Błędne rozszeżenie pliku lub puste pole formularza!

Aby przeglądać odpowiedzi musisz być zalogowany!

Jeżeli nie posiadasz jeszcze konta na Antwo, możesz zalogować się przez Facebooka

Wszystkie odpowiedzi
Sekretem upieczenia soczystej i miękkiej kaczki jest bardzo częste polewanie jej wytwarzającym się sosem, nawet co kilka minut.
Z kaczki mięsa jest niewiele, więc najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie również nadzienia do niej. I tu otwiera się szerokie pole do popisu, ponieważ kaczkę można upiec z wieloma różnorodnymi dodatkami - przede wszystkim z jabłkami, ale równie dobrze pasują do niej pomarańcze, ziemniaki, nadzienie z podrobów czy po prostu bukiet ziół i przypraw.

Przed przystąpieniem do nadziewania, kaczkę trzeba odpowiednio przygotować, nawet jeśli jest już pozbawiona piór. Jeśli tuszka jest zamrożona, koniecznie rozpocznij od rozmrożenia jej. Musisz poświecić na to kilkanaście godzin, a nawet kilka dni, w przeciwnym razie mięso może stać się twarde i niesmaczne. Idealnym rozwiązaniem jest rozmrażanie w lodówce - przełóż do niej kaczkę z zamrażarki i pozostaw na co najmniej 24 godziny. Następnie za pomocą pęsetki usuń ewentualne pozostałości pierza, mogą się one znajdować nawet na mrożonych tuszkach. Kolejnym krokiem jest dokładne umycie kaczki pod bieżącą, zimną wodą oraz osuszenie. Pomocne są w tym papierowe, kuchenne ręczniki. Usuń widoczny tłuszcz, a piersi tuszki intensywnie uciskaj palcami - dzięki temu po upieczeniu będą bardziej soczyste.

Całą kaczkę, z zewnątrz i wewnątrz trzeba natrzeć solą, warto ją wstawić wówczas do lodówki na kilka godzin, a nawet na całą noc - będzie smaczniejsza. Do kaczki idealnie pasuje także majeranek.

Jeśli zamierzasz nadziać kaczkę farszem, zszyj otwór w szyi, a następnie nadziewaj ją od strony kupra, po czym zszyj.

Tłuszcz, który został wcześniej usunięty możesz wykorzystać do nasmarowania brytfanny. Kaczkę piecze się w zamkniętym naczyniu. Trzeba zacząć od niskiej temperatury (160-170°C) i stopniowo ją zwiększać, aż do około 220-230°C. Gdy już wytopi się dość duża ilość tłuszczu, zmniejsz temperaturę do 180-190°C. Czas pieczenia zależy do tego, jak duża jest tuszka, zazwyczaj trzeba zarezerwować sobie na to 1,5-3 godziny.

Sekretem upieczenia soczystej i miękkiej kaczki jest bardzo częste polewanie jej wytwarzającym się sosem, nawet co kilka minut. Jest to dość nużące i absorbujące, ale w końcu kaczki nie jada się codziennie, a błogie miny współbiesiadników wynagrodzą włożony trud.

A oto kilka ciekawych przepisów:

Kaczka pieczona z jabłkami

Składniki:

kaczka - 1 sztuka

dość twarde, winne jabłka - 8 sztuk

olej rzepakowy - 3 łyżki

majeranek

sól

Sposób przygotowania:

Krok 1: Oczyść kaczkę, umyj ją i osusz.

Krok 2: Natrzyj kaczkę z zewnątrz i wewnątrz dużą ilością majeranku oraz solą.

Krok 3: Wstaw kaczkę do lodówki na kilkanaście godzin.

Krok 4: Umyj jabłka, osusz je i obierz ze skórki. Następnie pokrój je w ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Każdy kawałek jabłka przekrój jeszcze na pół.

Krok 5: Posyp obficie jabłka majerankiem.

Krok 6: Włóż połowę jabłek do wnętrza kaczki.

Krok 7: Włóż kaczkę do natłuszczonej olejem brytfanny, przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180-190°C.

Krok 8: Piecz przez około 1,5 godziny. Pamiętaj, aby co kilka-kilkanaście minut polewać mięso sosem spod pieczeni.

Krok 9: Obłóż kaczkę pozostałymi jabłkami i piecz przez kolejne 30-60 minut.

Kaczka w ziołach

Składniki:

kaczka - 1 sztuka

wino - 1 szklanka

mąka - 1 łyżka

cebula - 2 sztuki

marchew - 2 sztuki

pietruszka - 2 sztuki

seler - 1 kawałek

sok z cytryny - 2 łyżki

liść laurowy - 1 sztuka

ziele angielskie - 4 ziarna

jałowiec - 4 ziarna

goździki - 2 sztuki

świeży rozmaryn - 1 gałązka

pieprz czarny - 4 ziarenka

sól - 0,5 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Krok 1: Warzywa dokładnie umyj i obierz.

Krok 2: Marchew, pietruszkę i seler pokrój w paski, a cebulę drobno posiekaj.

Krok 3: Warzywa zalej szklanką wody i ugotuj.

Krok 4: Po 30 minutach dodaj wino, przyprawy i sok z cytryny. Wywar gotuj jeszcze przez kilka minut, a następnie ostudź.

Krok 5: Kaczkę dokładnie umyj.

Krok 6: Zalej kaczkę przygotowanym wywarem i odstaw do lodówki na trzy dni.

Krok 7: Zamarynowaną kaczkę natrzyj posól i nadziej rozmarynem.

Krok 8: Przełóż ją do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, polej marynatą i wstaw do piekarnika.

Krok 9: Kaczkę piecz przez około dwie godziny w temperaturze 180°C, czasami polewając marynatą.

autor: mirena50

Zgłoś naruszenie!
Data dodania: 08.07.2012 r.
0 plus minus
Poprawne zgłoszenie +5 punktów.
Załączniki
Wypada na początek zaznaczyć, że kaczka szybką potrawą nie jest, to znaczy w 20 minut nie da się zrobić przyzwoitej kaczki, niemniej jednak poniższe przepisy są stosunkowo szybkie i bardzo proste.


Kaczkę można przyrządzić bazując na dwóch koncepcjach – bardziej czasochłonna jest kaczka pieczona w całości, szybsze (i łatwiejsze do podania) są piersi kaczki. Odradzam kupowanie nóżek, bo kacze nóżki – w przeciwieństwie do kurczakowych – są małe, tłuste i nie tak smaczne jak piersi.

Kaczka w całości z jabłkami

Jeżeli decydujemy się przyrządzić całą kaczkę, powinniśmy zaopatrzyć się w dość sporą brytfannę i nożyce do drobiu, tak, aby delikwentkę móc później ładnie podzielić na porcje. Generalnie rzecz ujmując potrzebować będziemy 1 kaczkę na 4 osoby przy założeniu, że na obiad podane zostanie jeszcze jedno danie (np. zupa czy przystawka).
Lepiej jest kupić kaczkę mrożoną, gdyż szybciej się piecze.

Oprócz kaczki i "narzędzi" potrzebować będziemy już bardzo niewiele:
4 - 6 jabłek (absolutnie nie nadają się sztuczne zielone jabłuszka, najlepsza jest któraś z twardych winnych polskich odmian),
2 łyżki oleju,
mnóstwo majeranku
sól

Najpierw trzeba dobrze oczyścić kaczkę i ewentualnie wyjąć jej ze środka woreczek z podrobami. Oczyszczenie kaczki nie polega, niestety, tylko na jej dokładnym umyciu, proponuję jeszcze usunąć resztki piór – kaczki sprzedawane w sklepach są przeważnie niedokładnie oskubane i w skórze zostają kawałki lotek. Trzeba je usunąć, jako narzędzie dobrze sprawdza się specjalnie w tym celu nabyta pęseta.
Po oczyszczeniu, kaczkę wewnątrz i na zewnątrz dokładnie nacieramy solą i majerankiem i odkładamy na noc lub przynajmniej na kilka godzin do lodówki.
Następnego dnia rozgrzewamy piekarnik do około 180°C. Przygotowujemy jabłka: obieramy je ze skórki, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy na ćwiartki lub ósemki, zależnie od wielkości. Środek kaczki wypełniamy jabłkami przesypanymi majerankiem, resztę jabłek zostawiamy na później. Na dno brytfanny wlewamy odrobinę oleju i wkładamy kaczkę. Nie ma sensu wlewać zbyt dużo oleju, gdyż kaczka jest ptakiem dość tłustym, więc do jej upieczenia wystarcza tłuszcz, który się wytopi. Można razem z kaczką włożyć do piekarnika małe żaroodporne naczynie wypełnione wodą – sprawi, że ptak nie będzie wysychał.
Kaczkę standardowych rozmiarów pieczemy około 1,5 do 2 godzin, polewając wytopionym tłuszczem.
Około pół godziny przed końcem pieczenia wkładamy resztę jabłek, tak, aby kawałki zdążyły się upiec, ale żeby się nie rozpadły – tutaj sukces w dużej mierze zależy od gatunku jabłek, więc nawet, jeżeli zbyt rozmiękną – trudno, i tak będą smakowite.

Kaczkę wyjmujemy, dzielimy na porcje. Podajemy z upieczonymi jabłkami, ziemniakami (ja najbardziej lubię ziemniaki opiekane, ale dobre będzie też purée) i surówką (np. kwaszona biała kapusta na zimno z cebulką, czerwona kapusta czy surówka z marynowanych buraków). Oczywiście, tradycyjnie do kaczki pasuje czerwone ciężkie wino, ale można podać również piwo.



Piersi z kaczki z jabłkami i żurawiną

Przygotowanie piersi kaczych jest łatwiejsze (nie trzeba wyciągać resztek piór) i szybsze (krótszy czas pieczenia), niż przygotowanie kaczki w całości.
Na jedną osobę będziemy potrzebować 1 większą lub (jeżeli biesiadnik posiada duże możliwości w zakresie ilości spożywanego jedzenia) 2 mniejsze piersi kacze.
Oprócz tego:
2 łyżki oleju,
sól,
majeranek,
po 1 jabłku na osobę,
pół słoiczka żurawiny (polecam żurawinę do mięs firmy Łowicz, oprócz kaczki świetnie pasuje też do pasztetów czy grillowanych serów pleśniowych).

Piersi kaczki nacinamy płytko na krzyż po stronie skóry, nacieramy solą i majerankiem, odkładamy na około godzinę do lodówki. Po tym czasie rozgrzewamy na patelni tłuszcz i na dość mocnym ogniu obsmażamy piersi kacze, zwłaszcza od strony ze skórą. Razem z wytopionym tłuszczem przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do rozgrzanego do ok. 180°C piekarnika. Piersi będą się piekły około 40 minut do godziny.
W międzyczasie jabłka obieramy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne – tak, aby powstało wgłębienie, a całość miała kształt miseczki (do wycinania gniazd nasiennych dobrze nadaje się łyżka do wycinania kulek z melona). We wgłębienie w połówkach jabłek wkładamy "z górką" żurawinę i układamy je wokół kaczki, w tym samym naczyniu. Jabłka potrzebują około pół godziny, aby się upiec.

Piersi kaczki podajemy tak, jak kaczkę pieczoną w całości.

Kacze piersi z pomarańczami

Kacze piersi można również przyrządzić z pomarańczami. Oprócz mięsa potrzebować będziemy:
2-3 pomarańcze,
2 łyżki oleju,
sól
i ewentualnie likier pomarańczowy lub, nie tak słodką, nalewkę pomarańczową.

Piersi kaczki należy naciąć jak w przepisie na piersi kaczki z jabłkami, natrzeć solą i zamarynować przez kilka godzin w soku wyciśniętym z jednej pomarańczy. Pozostałe pomarańcze – po bardzo dokładnym wyszorowaniu – należy pokroić na plasterki.

Po wyjęciu z marynaty i osuszeniu papierowym ręcznikiem, piersi trzeba mocno obsmażyć na oleju (ogień powinien być raczej średni, a obsmażanie potrwa około pół godziny, więc na zbyt dużym ogniu mięso mogłoby się przypalić). Po tym czasie mięso podlewamy marynatą i ewentualnie likierem i dusimy około 40 minut. Pod koniec duszenia dodajemy plastry pomarańczy. Jeżeli sos zbytnio wyparuje, można uzupełnić go wodą lub sokiem wyciśniętym z pomarańczy.
Gdy kaczka jest już gotowa, wyciągamy ją i plastry pomarańczy z sosu, który jeszcze przez chwilę gotujemy, tak aby nieco zgęstniał.
Piersi kaczki kroimy na plastry, polewamy sosem i podajemy z plasterkami pomarańczy i ziemniakami albo z ryżem.

I jeszcze rada, co zrobić, gdy apetyty biesiadników nie są jednak tak duże jak przypuszczaliśmy i zostanie nam trochę kaczego mięsa. Można podać je w postaci sałatki z mieszanymi sałatami (o intensywnym smaku, lodowa nie będzie pasować, ale dębolistna albo lollo rosso owszem):

Sałaty rwiemy na mniejsze kawałki, polewamy sosem z miodu, soku z cytryny i oliwy z oliwek (można kapnąć też odrobinę oleju z pestek dyni). Na sałacie układamy pokrojoną na kawałki kaczkę, jeżeli zostały również kawałki jabłka lub pomarańczy, także możemy dodać je do sałatki. Taką sałatkę wzbogacić można również serem pleśniowym niebieskim albo typu camembert, które dobrze komponują się z kaczym mięsem i słodkawym sosem. I już mamy, tak modną dziś, sałatkę w stylu fusion.

autor: justynkawrock

Zgłoś naruszenie!
Data dodania: 09:27:43 20-08-2012 r.
0 plus minus
Poprawne zgłoszenie +5 punktów.
Podobne pytania:
Linki które mogą pomóc ci w opracowaniu tego pytania:
 
Dnia 31.12.2013 - konkurs zakończony. Czy wiesz, że...
Dodawaj trafne, rzetelne odpowiedzi - dzięki temu otrzymasz plusy przy Twoich odpowiedziach. Jeśli masz poczucie humoru, inni użytkownicy na pewno również to docenią.

KATEGORIE PYTAŃ
Regulamin | Formularz kontaktowy