PL
PYTAJ
ODPOWIADAJ
ZDOBYWAJ WIEDZĘ
PANEL LOGOWANIA
Zapamiętaj logowanie na 2 tygodnie
Ads:

Dlaczego genotyp jest plastyczny?

Poprawne zgłoszenie +5 punktów.
avatar
autor: 6Cinek
Data dodania: 16.05.2012 r.
Kategoria: Bez kategorii
Nie można dodawać odpowiedzi zaraz pod swoją odpowiedzią.
avatar
Gość
Dla odpowiedzi dłuższych niż 100 znaków premia + 2 pkt. 0
Za odpowiedź na to pytanie otrzymasz 10 punktów.
Wpisz link:
Wybierz obrazek:
Lub podaj link do obrazka:
Błędne rozszeżenie pliku lub puste pole formularza!

Aby przeglądać odpowiedzi musisz być zalogowany!

Jeżeli nie posiadasz jeszcze konta na Antwo, możesz zalogować się przez Facebooka

Wszystkie odpowiedzi
Jest to nowe pojęcie medyczne, które chcę wprowadzić w celu pokazania możliwości organizmu, w jego regeneracji, w zatrzymaniu negatywnych zmian lub ich spowolnieniu. Jak sama etymologia słowa wskazuje, plastyczność, to zjawisko dotyczące materii o szczególnych właściwościach, na którą działają określone siły, powodujące jej odkształcenia. W nauce wyodrębniono termin plastyczność organizmów. Jest to uwarunkowana genetycznie zdolność organizmów przystosowania się do określonych warunków środowiska. Nas jednak interesuje człowiek i jego genotyp oraz siły, jakie nań oddziaływują. Genotyp to zespół wszystkich genów organizmu. Czy odkształcenie genotypu ma charakter stały? Czy jest możliwość powrotu do pierwotnego genotypu danej osoby? Jeżeli powrót do zdrowia nawet po ciężkiej, wyczerpującej chorobie jest możliwy, to musi zaistnieć zjawisko plastyczności genotypu.

Choroby u ludzi biorą sie z dwóch zasadniczych przyczyn egzogennych. Po pierwsze, to jedzenie. Po drugie stres negatywny. W tym miejscu, pomijam kwestię wypadków losowych, alkoholizmu, nikotynizmu, narkotyków lub innych patogenów. Są to przyczyny dodatkowe, tak samo mające negatywny wpływ na zdrowie somatyczne i psychiczne człowieka. Jedzenie jest czynnością fizjologiczną, dzięki której organizm ludzki czerpie energię życiową. Biorąc pod uwagę fakt pojawieniu się wielu diet opracowanych przez dietetyków, diabetologów, lekarzy wielu specjalności w życiu pacjenta, należy wysnuć wniosek, że właściwe żywienie dla danego pacjenta ma niezwykły wpływ na jego zdrowie. Jest to samo przez się potwierdzeniem stosowania złego żywienia, jako przyczyny chorób. Paradoksalnie pokarm, zamiast być źródłem energii, staje się toksyną, z którą organizm musi sobie poradzić. Permanentnie trwające złe żywienie doprowadza do nadwrażliwości w układzie odpornościowym, w konsekwencji, do autodestrukcji. Toksyny, utrzymujące się w organizmie prowadza do osłabienia jego obronności i mogą uszkodzić DNA. Miedzy innymi, mechanizmem obronnym organizmu jest zjawisko apoptozy, czyli zaplanowanej przez organizm śmierci uszkodzonej komórki. Jeżeli zatem nastąpi osłabienie organizmu, wynikające z niewłaściwego metabolizmu, spowodowane przez złe żywienie, zjawisko apoptozy będzie zakłócone. Gospodarka enzymatyczna ulega procesowi destabilizacji, czyli inhibitory (enzymy), nie spełniają należycie swojej funkcji.

autor: baja1500

Zgłoś naruszenie!
Data dodania: 10:33:29 13-08-2012 r.
0 plus minus
Poprawne zgłoszenie +5 punktów.
Podobne pytania:
Linki które mogą pomóc ci w opracowaniu tego pytania:
 
Dnia 31.12.2013 - konkurs zakończony. Czy wiesz, że...
Jeśli Twoja odpowiedź będzie pierwsza, otrzymasz za nią aż 20 punktów. Możesz przeglądać pytania bez odpowiedzi na stronie głownej naszego serwisu

KATEGORIE PYTAŃ
Regulamin | Formularz kontaktowy